Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Українські звичаї і традиції

Новини України 24 червня 2018

Традиції в Україні цікаві й самобутні, але при всьому дуже різноманітні та поширені і українці із задоволенням їх дотримуються. І цей факт є доказом існування душі народної, вдячності своїм предкам, глибинної пам'яті (яку вчені називають архетипічною) та усвідомлення зв'язку поколінь.

Українські традиції, жива та вельми цікава народна спадщина, формувалися багато століть. Тому ж, незважаючи на нашу культурологічну «європейськість» і відносну молодість держави, ми вміємо берегти духовну наступність і добре знаємось на рідних неписаних законах, українських звичаях і традиціях.

Українські звичаї і традиції – це складова нашого повсякдення, яку ми вбираємо з молоком матері, зі співом коханої бабусі або з легендами, котрими так багата наша земля. І ми завжди раді поділитися з гостями веселими українськими звичаями, запросити їх до народних святкувань, подарувати неймовірно красиві весільні пісні, оберег чи вишитий рушник, піднести чарочку з короваєм або пригостити смачною обрядовою їжею – млинцями, кутею, пасками та розділити з ними радість єднання. Країн, часів, людей.

Наші гості відразу помічають головну закономірність: традиції в Україні тісно пов’язані з побутовим, календарним та релігійним життям.

Сім’я для українців дуже важлива. І звичайно, що її створення та існування супроводжується багатьма українськими ритуалами та обрядами, українськими звичаями і традиціями, а ті, що пов'язані із народженням дитини, насичені глибокою обереговою обрядністю, а ще – з забобонами, яких у нас також немало.

Побувавши в різних українських містах та селах, у кожній родині, у дитячих садочках та школах, на весіллях, хрещеннях та ювілеях ви обов'язково переконаєтесь: традиції в Україні – це справжній народний скарб, частинку якого вам подарують із відкритим серцем!

Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі. Це — світовідчуття та світосприймання нашого народу. Українські традиції пояснюють та обґрунтовують взаємини між людьми, між людьми і природою, духовну цінність кожної окремої людини, і народу взагалі.

Рід наш прекрасний духовністю. Наші пращури відбирали найцінніші надбання, збагачуючи їх, і бережливо передавали з покоління до покоління. Українці вміли відчувати природу, черпати здоров'я, силу й красу з її лона; всі творчі сили людини були спрямовані на зміцнення сім'ї, свого роду. Отож не забудьмо свого прямого обов'язку і продовжимо справу наших предків.

Читайте також