Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Корупція як дієвий інструмент гібридної війни

Новини України 22 грудня 2017

Збройна агресія Російської Федерації проти України стала довгостроковим чинником впливу на українську політичну, економічну, військову та соціальну реальність. Внаслідок дій РФ впродовж 2014-2017 рр. було деформовано систему глобальної та регіональної безпеки, а також чинну систему міжнародного права. Майже всі міжнародні гарантії безпеки для України (зокрема в межах Будапештського меморандуму) виявилися недієздатними в умовах, коли агресором виступив один із гарантів — Російська Федерація.

Росія застосувала проти України концепцію "гібридної війни", яка багато в чому є унікальною зі структурно-функціонального погляду: за формою вона "гібридна", а за змістом — "асиметрична". Найчіткіше характер нового типу війни продемонстрували спочатку анексія РФ навесні 2014 р. території Автономної Республіки Крим, а потім — підтримка місцевих радикальних елементів та повномасштабне вторгнення російських підрозділів до східних областей України.

Гібридна війна - це не тільки різні силові, військові чи інші операції з застосуванням зброї. Це ще і використання пропаганди, інформаційних технологій, засобів, інсургентів, національних громад, втручання у вибори, агентів впливу і корупції. Так, і корупції теж. Причому корупція - найбільш дієвий інструмент в цих війнах. Експорт корупційного впливу, корупційної ерозії суспільств - одна з основних складових такого типу воєн.

Зараз в Росії - і не тільки в Росії, на всьому пострадянському просторі - прийнятий термін «клептократія». Влада злодіїв, корупціонерів. Це дуже точний термін. Клептократія стала можлива саме завдяки тому інфантилізму, про який писав вище. Тієї безвідповідальності населення перед територією, на якій вони живуть. Перед майбутніми поколіннями, які вони залишать після себе.

Але що ще гірше - саме експорт цієї корупційної ерозії на даний момент є найбільш дієвим інструментом повзучого впливу.

Дуже важливо, нарешті, зрозуміти, що корупційна ерозія - це вже не просто про злодійство і про відмивання грошей, нажитих злочинним шляхом. Це тепер - і вже, мабуть, в першу чергу - про гібридну війну.

Військові дії - лише заключна частина нової гібридної війни. А основна її частина - розхитування ситуації. Створення хаосу в державі і суспільстві ймовірного противника.

За матеріалами tsn.ua

Читайте також