Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Просвітянський актив розробляє план заходів з нагоди 150-річного ювілею «Просвіти» (відео)

Новини Коломийщини 16 травня 2017

У Коломиї радилися, як святкуватимуть 150-річний ювілей «Просвіти». З цього приводу просвітянський актив зібрався у педагогічному коледжі, де розробляли план заходів. У рамках зустрічі відбулася презентація видання Миколи Савчука «Українські еліти Коломиї», випуск якого теж приурочений ювілейній даті.

Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка - громадська організація культурно-освітянського спрямування. Наступного року «Просвіта» відзначатиме 150-річчя заснування. У Верховну Раду вже подано проект, де розроблена низка загальнодержавних заходів на гідне пошанування славної дати. Коломийська міськрайонна «Просвіта» налічує 2,5 тисячі осіб. З цієї нагоди наш просвітянський актив теж провів організаційну зустріч, де обговорювали план святкових заходів.

У рамках зустрічі відбулася презентація 26-го видання Миколи Савчука з серії «Коломийська бібліотека», яке називається «Українські еліти Коломиї». Випуск приурочений ювілейній даті «Просвіти». Автор розповідає, що спочатку хотів написати статтю до «Енциклопедії Коломийщини», але зрозумів, що ця праця потребує більше часу. А загалом матеріал дослідник збирав чи не 30 років. Довелося опрацьовувати стару коломийську пресу, щоб визначити ієрархію прізвищ. У виданні Микола Савчук нагадує відомі імена та відкриває нові постаті за період 1848-1939 років.

Основна мета заходів, які організовує «Просвіта» - це привернути якомога більше уваги до глибшого вивчення історії просвітницького руху в Галичині, зокрема на Коломийщині, - кажуть учасники зустрічі.

Того дня всі присутні мали змогу отримати видання Миколи Савчука в подарунок. Також для присутніх працівники відділу культури організували виставку, яку презентувала завідувачка краєзнавчого відділу Наталія Тарновецька.

Читайте також