Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Українська армія стала однією із найсильніших у Європі

Новини України 26 лютого 2018

26 років новітньої історії українського війська були тернистим шляхом: від становлення, спроб знищення до вагомих досягнень і міжнародного та всенародного визнання.

Україна успадкувала від СРСР одне з найпотужніших угруповань військ в Європі, оснащене ядерною зброєю та відносно сучасними зразками озброєння і військової техніки.

В 90-х Україна розпочала процес ядерного роззброєння і українська армія стала першою у світовій історії, яка добровільно відмовилася від володіння ядерною зброєю. Проте, розпочався поступовий занепад і деградація української армії. Щороку фінансування зменшувалося, техніка застарівала, а нову не розробляли й не закуповували.

Фактично протягом багатьох років українські Збройні Сили свідомо знищувалися, - через механізми присутності іноземних агентів, розпродаж військової техніки, деморалізації, злочинного скорочення, ліквідації системи забезпечення, підготовки кадрів. Чисельність війська значно скоротилася, а професія військового втратила популярність. У 2013-му президент Віктор Янукович скасував призов на строкову військову службу, який відновили після перемоги Революції Гідності.

Переломним моментом для української армій став 2014 рік, коли Росія анексувала Крим і розпочала військову агресію на Донбасі. Українські війська зазнали серйозних втрат у техніці і особовому складі.

Помітним поштовхом у розвитку української армії та створенням якісно нового війська став 2015 рік, коли збільшили чисельність, бюджетне фінансування та переглянули грошове забезпечення особового складу.

У 2017 році чисельність Збройних сил України наблизилася до максимально передбаченої законом позначки у 250 тисяч осіб, а оборонні витрати збільшено до 74 мільярдів гривень, а також створено окремий підрозділ ЗСУ — Сили спеціальних операцій.

Також, торік Збройні сили України увійшли в 30 найкращих армій світу за версією міжнародної компанії Global Firepower. Важливим елементом підготовки української армії є і підтримка з боку НАТО, і взаємодія з іноземними партнерами

Цього року військовий бюджет України становитиме 86 млрд гривень, а США нададуть летальне озброєння. Незважаючи на перебування України в умовах ворожої агресії та активних бойових дій в ЗСУ створено належні умови для покращення боєздатності та здійснення комплексу реформ з модернізації, зокрема, до 2020 року українські військові мають відповідати всім базовим стандартам НАТО.

За роки війни українська армія стала однією з найсильніших у Європі - займає 8-ме місце, в суспільстві зросла повага до своїх захисників, які стоять на сторожі суверенітету, територіальної цілісності, державних інтересів України, її європейського майбутнього, боронячи спокій і благополуччя, даючи відсіч агресорові.

Читайте також