Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Рупор Кремля

Новини України 31 січня 2018

Коли Кремль говорить про Україну дурниці - це не небезпечно. Небезпечно буде, якщо він навчиться бути адекватним.

Російські міркування про Україну вже навіть не викликають якоїсь  реакції. «Фашисти», «розіп’яті хлопчики», «негри в окопах» і інший паноптикум вже навіть не надихають на фотожаби. А, між тим, саме це врятувало Україну в 2014-му.

Саме так. Київ врятувала відсутність в Росії якісної експертизи з українського питання. Тієї, що здатна тверезо і без ідеологічної мішури оцінювати країну. Тієї, що адекватна в оцінках минулого, теперішнього і потенційного майбутнього.

Україні зіграло на руку те, що в Росії вона вважалася чимось спочатку зрозумілим і нескладним. Родичі під Житомиром, прогулянки Хрещатиком або відпочинок в Ялті вважалися пропуском в експерти і вхідним квитком на телеканали.

А сама Україна в Росії сприймалася в рамках радянської дихотомії. Коли одна половина країни – «така ж як ми - що тут обговорювати». А друга – «зовсім не такі як ми - що тут обговорювати». Півтони були нікому не цікаві. Аналіз підмінявся гаслами. Патріотизм підмінив експертизу.

І саме це допомогло Україні.

Москва була впевнена, що сусідня країна «посиплеться» як картковий будиночок. Що все її лівобережжя прийме триколори. Що схід і південь в єдиному пориві відправиться воювати за русскій мір.

Кремль не прорахував волонтерський рух. Добровольчі батальйони. Російськомовний український патріотизм. Він не прорахував появи політичної нації, яка включила в себе тих, хто в етнічний проект вписатися не міг. Для Москви став несподіванкою весь той низовий порив, який охопив Україну. Включаючи ті області, які Росія звично вважала власними територіями.

Вони і не могли це прорахувати. Тому що для цього потрібно було Україною займатися. Досліджувати. Аналізувати. Прораховувати. Без дурних ідеологем і безглуздої самовпевненості. Якщо у вас постачальник інформації про Україну - це «марков» або «затулін», то у вас немає інформації про Україну.

І чим довше така ситуація буде зберігатися - тим краще. Чим більш неадекватним буде їх опис реальності – тим більш неефективними будуть їхні кроки. Кожне нове одкровення про «Новоросію» або «іспанського диспетчера» - лише чергова підмога для Києва.

Коли Кремль говорить про Україну дурниці - це не небезпечно. Небезпечно буде, якщо він навчиться бути адекватним. А тому, хай живуть розп'яті снігурі.

tsn.ua

Читайте також