Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Російські спецслужби стежать за користувачами інтернет-сервісів

Новини України 8 вересня 2017

Російський холдинг Mail.ru Group, до складу якого входять ВКонтакте, Мейл. РУ, Одноклассники, а також група компаній Яндекс та деякі інші інтернет-компанії широко використовуються російськими спецслужбами для просування російської пропаганди і проведення спеціальних інформаційних операцій проти України та інструмент ведення інформаційної війни

Зокрема, вказані компанії сприяють спецслужбам Росії у збиранні, зберіганні, використанні та поширенні інформації з обмеженим доступом — персональних даних та особистого листування громадян України. Навіть угоди про користування вказаними сервісами містять положення про згоду користувачів на автоматичну передачу до компанії (фактично — до країни- агресора та її спецслужб) будь-якої інформації про них, її узагальнення, обробку та передачу третім особам.

Президент України Петро Порошенко в травні підписав указ про блокування на Україні найбільших російських інтернет-ресурсів (№ 133/2017 від 15 травня 2017 року  про введення в дію рішення РНБО України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»).

Головна вимога санкцій – блокування інтернет-провайдерами доступу до веб-ресурсів.

Проте, існує загроза коли соцмережі і сайти починають надавати своїм користувачам можливості обходу навіть без втручання з їхнього боку. Також самі користувачі швидко опановують інструменти типу VPN, анонімайзерів або спеціальних інших сервісів.

В той же час, російські спецслужби посилюють контроль над інтернетом. Незабаром вони можуть отримати усі особисті дані на користувачів мереж «ВКонтакте», «Однокласники» та ін. сервісів і ресурсів. До розпорядження спецслужб надійдуть всі особисті дані – псевдонім та справжнє ім’я, паспортні, дані, адреса, імена друзів та родичів, все листування в мережі, і так далі. Відповідний наказ розробляє Міністерство комунікацій та зв'язку Росії. 

Згідно думки аналітиків, прямий доступ російських спецслужб до баз даних російських соціальних сервісів дозволяє їм із надзвичайною легкістю отримувати і системно проаналізувати якнайширший спектр інформації, яку громадяни завантажують до соцмереж.

Не потрібно забувати, що контекстне наповнення цих ресурсів мережі інтернет  спрямоване на намагання маніпулювати суспільною свідомістю через поширення недостовірної, неповної та упередженої інформації, сприяння присутньому в Україні протестному антиукраїнському потенціалу, втягненню його в антинародні акції та масові заворушення, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу й повалення державної влади, перешкоджання Україні на шляху до європейської спільноти, а тому загрожує інформаційній безпеці держави.

radiosvoboda.org

Читайте також