Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Фейки про Covid-19 - поширення страху і паніки!

Новини України 17 листопада 2020

На даний час в Україні залишається гострою проблема боротьби з поширенням вірусу Covid-19, також, можна спостерігати поширення деструктивної інформації (фейкових повідомлень) на різноманітні теми стосовно коронавірусу, спрямованні на поширення паніки та розхитування суспільно-політичного становища в державі.

Так, за період дії карантинних заходів кіберфахівці Служби безпеки України заблокували понад 2,6 тисячі спільнот з понад мільйонною аудиторією, викрили 385 інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19.

При цьому в соцмережах, вайбер-групах і телеграм-каналах люди продовжують поширювати неправду про коронавірус, його причини та методи лікування, що може підштовхнути громадян до порушення карантинних обмежень, проведення акцій протесту та інформаційної підтримки таких неправомірних заходів.

Прикладом фейкових повідомлень є:
- що носіння масок може призвести до проблем зі шкірою. Ті, хто поширюють ці фейки, назбирали моторошних зображень у мережі, щоб довести шкоду він носіння масок. Для того, щоб ускладнити пошук, картинки обрізані, щоб не було видно копірайту і звідки вони взяті;
- COVID-19 вигадали, щоб організувати «Світовий електронний концтабір»;
- коронавірус виник через запровадження 5G інтернету;
- коронавірус не виживає від цибулі, часнику, імбиру та горілки;

Щоб менше реагувати на неправдиву інформацію, психологи радять не проводити багато часу з новинами та перевіряти їх в різних джерелах. «Якщо є бажання репостнути інформацію, яка викликає сумнів, то краще відкласти це рішення на потім, а зайнятися чимось онлайн. У психології кажуть “гризти палочку”, коли є якась стресова енергія для того, щоб її кудись застосувати. Коли помічаєте в собі невиправдану злість, страх, то краще себе чимось зайняти, бо це ознаки інформаційної інтоксикації.

Читайте також