Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

18 травня - День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини України 18 травня 2018

18 травня - День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу.

У цей день 1944 року на території Автономної Республіки Крим пройшла кривава депортація кримських татар, протягом якої за кілька днів зі своїх домівок та рідної землі було вивезено понад 194 тисячі осіб. Таке примусове масове виселення призвело до загибелі тисяч кримських татар - були занапащені долі як окремих людей, так і знищені цілі родини.

74 роки потому питання відстоювання прав кримських татар на їхній історичній Батьківщині знову актуалізувалося. Оскільки з моменту, відколи Російська Федерація окупувала Крим, корінне населення півострова знову зазнає утисків та переслідувань за етнічною належністю – під час Другої світової війни з боку СРСР та сьогодні уже від його законної спадкоємиці.

Потерпаючи упродовж останніх чотирьох років від агресії і тиранії того ж самого політичного режиму президента Росії, український уряд виявляє солідарність із кримськими татарами.

Згідно з Постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 № 792-VIII та Указом Президента України № 472/2014 від 16.05.2014 започатковано відзначення роковин трагедії кримськотатарського народу на загальнодержавному рівні.

Читайте також