Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Церква закликає не приносити на цвинтарі штучні квіти та пластмасові вінки

Новини Коломийщини 13 квітня 2017

Останніми роками церква закликає не приносити на цвинтарі штучні квіти та пластмасові вінки, мотивуючи це тим, що ритуальні атрибути шкодять довкіллю та аж ніяк не прикрашають місця спочинку людей. Б’ють на сполох і екологи. Мовляв, пластмасові ритуальні квіти за кілька місяців викидають і спалюють, а наслідки будуть ще відчутні 100 років. Однак, коломияни все ж продовжують купувати яскраві штучні вінки і, аж ніяк, не хочуть приносити мертвим живі квіти.

Для продавців пластмасових ритуальних вінків передвеликодні дні - продуктивні. Люди перед світлим святом прибирають не лише свої оселі та обійстя, а й могили родичів та близьких. Традиційно, для того, щоб якось прикрасити місце спочинку купують вінки. У Коломиї це зробити доволі легко. У місті в передвеликодні дні працює навіть своєрідний міні-ринок зі штучними квітами.

Приватний підприємець пані Галина каже: «Штучні вінки – це доволі зручний варіант: вони довго зберігаються і виглядають красиво», - переконує жінка. Водночас альтернативні вінки із сухоцвіття не отримали попиту серед населення.

Однак церква вже кілька років наголошує про шкідливість пластикових квітів. І закликає відмовитись від штучних вінків. Це невиправдане витрачання коштів, яке забруднює довкілля, - наголошує владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Української греко-католицької церкви Василь Івасюк.

«Загалом, штучні вінки та квіти приносять шкоду довкіллю вже з моменту виробництва», - розповідає хімік Галина Яремчук. Традиційно, під час прибирання їх спалюють, або ж роблять стихійні сміттєзвалища на кладовищах. А ще штучні квіти впливають на здоров’я кожного, хто лишень доторкнувся до них.

За словами міського голови Коломиї, офіційної заборони приносити на кладовища штучні вінки у Коломиї немає.

Аби не шкодити довкіллю та власному здоров’ю, фахівці радять приносити на цвинтар лише живі квіти, або ж посадити їх на могилах. Однак, найкращим проявом уваги для спочилих буде не лише прибрана могила, а й наша згадка та молитва.

Читайте також