Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Народний депутат Юрій Соловей звітував перед мешканцями Верховинщини (відео)

Новини Прикарпаття 3 липня 2017

Понад 26 мільйонів гривень на об’єкти соціальної інфраструктури свого округу (а це Снятинський, Косівський та Верховинський райони), залучив з державного бюджету народний депутат Юрій Соловей у 2016 році. Це кошти на будівництво та ремонти дитячих садків, шкіл, спортзалів та лікарень. Значно більша сума - 100 мільйонів гривень була виділена для головної Карпатської артерії - дороги Р-24, яка потребувала негайного капітального ремонту. Ця дорога не державного, а регіонального значення стала єдиною в Україні, яку ремонтували за кошти з держбюджету. Власне про це, та інші результати своєї праці у парламенті звітував перед мешканцями Верховинщини народний обранець Юрій Соловей.

Звіт  народного депутата Юрія Солов'я  перед верховинцями рясніє фактами та цифрами. Й справді, робота проведена чимала. Пан Соловей, депутат активний та впливовий, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічної політики, реально відстоює інтереси гірських населених пунктів Прикарпаття. Так, відновлення дороги Р-24, яку до речі, вдалося відремонтувати за найнижчим в Україні тарифом, вдихнуло нове життя у туристичну галузь Верховинщини. Але депутат не має оббивати пороги міністерств і просити грошей на дорогу, переконаний Юрій Соловей, тому й ініціював Закон про Державний дорожній фонд. Згідно з ним, 35% від податку, закладеного в одній літрі пального, йтимуть виключно на місцеві дороги.

Конкретно Верховинщина отримає на свої дороги до 50 млн.гривень. Ще один важливий для України загалом, а для Прикарпаття особливо - закон про заборону вивезення лісу-кругляка. Це історичний документ, який стимулює деревообробну галузь держави, вважає Соловей. Суттєвим є й ініційований ним збільшення попенної плати за вирубку лісів. Ці гроші ідуть до місцевих скарбниць.

Поправка депутата до податкового кодексу знизила у 8 разів плату за оренду полонин, яку влада підвищила у 2012 році, й мала б стимулювати розвиток вівчарства у Верховині. Діє також державна програма підтримки тваринництва. Головне, щоб люди хотіли цим займатися.

Утворення ОТГ теж важливий крок. На Верховинщині чудові результати показує Білоберізька громада. Для її потреб вже залучено з держбюджету 2 млн. грн. Верховинщина, якби всі її села, об'єдналися в громади, додатково могла б отримати з бюджету країни 30 млн грн., каже Юрій Соловей. За кілька років це б вирішило ключові питання краю.

Дві важливі реформи – освіти й медицини теж в пильній увазі депутата. За його ініціативи на окрузі провели виїзні засідання представники МОЗ та МОН. Результат – обіцянка створення гірського госпітального округу з центром у Косові та гарантія не закриття жодної гірської школи. Ще один важливий аспект – питання доступності інформації. Йдеться про цифрове телебачення та швидкісний Інтернет, якого на Верховинщині досі немає. Депутат каже, домагається виділення трьох мільйонів гривень з держбюджету на  усунення проблеми. Його округ специфічний: два райони високогірні й один рівнинний, - каже Юрій Соловей. Працювати тут цікаво, особливо, коли бачиш результат.

Крім детального щорічного звіту, депутат щомісяця працює на окрузі, має три громадські приймальні. Постійний контакт з громадою й дає направду гарні плоди. Край, на який в Києві не надто звертали увагу, тепер отримав нові перспективи розвитку.

Читайте також