Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

У Коломиї можуть заборонити рекламу на історичних будівлях міста (відео)

Новини Коломийщини 4 травня 2017

Заборонити встановлювати рекламу на історичних будівлях в центральній частині міста. Винести це питання на сесію запропонували учасники громадських слухань, які відбулися у Ратуші. Цього разу на обговорення коломиянам винесли питання “Про правила розміщення зовнішньої реклами у Коломиї”. У залі засідань були присутні тільки близько 20-ти осіб.

Вже за недоброю традицією громадські слухання коломияни практично проігнорували, бо у залі засідань були присутні 18 осіб, Незважаючи на те, що оголошення за тиждень до слухань розмістили більшість коломийських ЗМІ. Та й питання на обговорення виносилось досить важливе - про розміщення зовнішньої реклами у Коломиї. Старі правила в місті затвердженні ще у 2009-му. Зараз, відповідно до постанови Кабміну, в Україні розроблені типові вимоги, тому на місцях потрібно ввести зміни, відповідно до оновлених правил, - повідомив на початку зустрічі головуючий на слуханнях заступник міського голови Олег Дячук. Далі про зміни у правилах розміщення реклами говорив в.о. начальника управління архітектури та містобудування Андрій Колісник. Він розповів, що в 2016 році була перевірка антимонопольного комітету, тоді фахівці висловили низку зауважень. Зокрема, вони стосувалися термінів розгляду заяви. У наших правилах строк – 15 днів, у типових – 10. Тепер так само й в Коломиї. А ще були розбіжності у процедурі погодження дозволу. Крім того, 19 квітня у міську раду надійшов лист від державної регуляторної служби Києва, де вони теж вказали кілька своїх зауважень до наших правил. Ці питання враховано й внесено у проект. Пункт про подовження терміну дії дозволу запропоновано виключити взагалі.

Попередніми правилами передбачалося, що контроль за незаконне розміщення зовнішньої реклами здійснює муніципальна інспекція. Фахівці регуляторної політики рекомендують надати повноваження відділу архітектури фіксувати порушення, а далі звертатися у відділ захисту прав споживачів, який знаходиться в Івано-Франківську. А там вже визначатимуть, як впливати на коломийських порушників, відповідно до закону. Натомість, антимонопольний комітет такі вимоги не виносив. У Ратуші це питання теж хочуть обговорити, бо вважають, що порушення - це якраз обов'язки муніципальної служби, зауважив заступник міського голови Олег Дячук.

Реклама може розміщуватися на спорудах за згодою власника чи іншого органу, з врахуванням стилістичного вигляду фасаду, -каже головний архітектор. А от учасники слухань запропонували взагалі заборонити в центральній частині міста на історичних будівлях вивішувати рекламні носії. А ще, на зустрічі обговорили ціну реклами. Це питання попередньо розглядати бюджетна та регуляторна комісії. Їхні думки розділилися. Бюджетна пропонувала підвищення у півтора рази. Регуляторна - у два. Учасники громадських слухань підтримали пропозицію – збільшити оплату вдвічі. Ці уточнення знову передають на перевірку в Київ. Якщо там їх затвердять – у Коломиї правила винесуть на розгляд чергової сесії міської ради.

Читайте також