Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Свято прапора відбулося в Дебеславцях

Новини Коломийщини 22 квітня 2017

Свято прапора. У Дебеславцях відбулося масштабне мистецьке патріотичне дійство. Тут 50 років тому справжні герої, не боячись гонінь та репресій, встановили синьо-жовтий стяг. Півстоліття потому мешканці села та гості вшановували героїв минулого та сучасності.

Розпочинається дійство молитвою. Отець Роман та усі присутні панахидою вшановують пам'ять героїв, які віддали свої життя і продовжують це робити досі за незалежність України. Потім талановиті молоді люди дарують своє мистецтво усім гостям - розказують вірші та співають пісні.

У 1967 році біля церкви сміливці підняли синьо-жовтий прапор. Тепер тут встановлений пам'ятний хрест, де щороку, за доброю традицією, вшановують героїв. А тоді село зазнало тотальних перевірок, а людей масово катували. Володимиру Покидку півстоліття тому було 9 років. Пригадує, як побачив піднятий на горі у Дебеславцях синьо-жовтий прапор. Досі говорить про це з особливим щемом та гордістю за героїв, які це зробили.

Так шукали тих, хто міг підняти синьо-жовтий стяг. Вийшли на тракториста Степана Ткача, арештували його. Ймовірно саме цей мужній чоловік і встановив на горі українське знамено. Його катували і, після рішення суду, він загинув у засланні. Сім років потому в цій місцевості знову замайорів український стяг. Його вивісив уродженець села Дебеславці, житель села Трач Михайло Слободян. Він був засуджений - 12 років заслання. Тому усіх, хто боровся і бореться за Україну, згадують на Великодні свята.

Традиційно, на вшанування прапора, приходять місцеві та приїжджає багато гостей. Кажуть, це патріотичне дійство дає змогу не лише згадати про героїв, а й насолодитися неймовірним співом дебеславцівських талантів.

Подія підняття синьо-жовтого прапора півстоліття тому - справжня гордість для місцевих мешканців. Вони пишаються своїми батьками та дідами. І, щороку, приходять сюди на цю гору, щоб згадати важку і жертовну долю українців.

Читайте також