Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

На Верховинщині відбувся фестиваль «Полонинське літо» (відео)

Новини Прикарпаття 17 липня 2017

Гуцули святкують. На Верховинщині відбувся традиційний фестиваль «Полонинське літо». Цей фестиваль започаткували ще в 1960-их роках. Колись дійство символізувало початок виходу на полонину – час, коли вівчарі, пастухи виганяли худобу на літування на полонині. І там виготовлялися різноманітні молочні продукти – сир, вурду, бринзу. Цьогорічне святкування розпочали із запалення полонинської варти. А далі у програмі були виступи мистецьких колективів, гуцульські розваги та народні гуляння.

В урочищі Запідок Верховинського району вкотре відбувся фестиваль полонинників. Це неймовірне дійство супроводжувалось колоритними гуцульськими розвагами, старовинною їжею та різноманітними конкурсами. Жителі району мали змогу показати  все, чим жили протягом року. Безліч сиру, меду, дерев’яних та глиняних виробів, чарівні трембіти та багато інших виробів ручної роботи - все це справжній Верховинський ярмарок. А розпочалось все, за традицією, із запалення ватри.

На святковому ярмарку була представлена продукція виготовлена на полонинах. Всі охочі могли не тільки спробувати, але й придбати для себе вподобану річ чи смаколик. Вправні господині Гуцульщини ділились із гостями секретами приготування сиру, вурди та бринзи.
А от місцеві трембітарі не лише дивували  звуками свого інструмента, але й із задоволенням розповідали про те, як його майструють.

Не обійшовся цьогорічний фестиваль без любителів меду. Бджолярі запевняють, цей карпатський продукт найкращий, адже є екологічно чистим. І навіть поділились із нами секретом його викачування.

Окрім традиційних розваг, цьогоріч на Полонинському літі можна було побачити справжнє гуцульське весілля. Його для присутніх організувала Криворівнянська сільська рада.

Щороку фестиваль відвідують тисячі людей. Приїжджають сюди і закордонні делегації. В усіх одна мета - взяти участь у надзвичайному дійстві. Окрім змагань, конкурсів та частування, усі гості свята мали змогу насолодитися справжньої українською піснею та танцем.

Юлія Токарук

Читайте також