Пряма трансляція
Повідомте нас про важливе

Із Франції до Коломиї приїхала художниця Ірина Вишеславська (відео)

Новини Коломийщини 30 травня 2017

Український живопис з французьким присмаком. Коломияни мали нагоду споглядати мистецькі роботи Ірини Вишеславської. У персональні виставці поєднали живопис, малюнки та ескізи театральних костюмів. Це перша персональна виставка художниці у Коломиї. На жаль, на її відкриття жінка не мала змоги завітати, та все ж приїхала із Франції, де зараз мешкає, до Коломиї, щоб поспілкуватись з творчою елітою міста.

Ірина Вишеславська народилася у творчій родині, тому з дитинства знайома з мистецтвом. Зростала у столиці. Навчалась у Київський художній школі імені Тараса Шевченка, в Інституті живопису, скульптури та архітектури імені Рєпіна, при Академії Мистецтв у Санкт-Петербурзі. Згодом продовжила навчання у Київському художньому інституті. Учасниця Національної спілки художників України, численних мистецьких організацій в Україні та Франції. Відома в Україні та за її межами художник і сценограф. Твори Ірини Вишеславської експонувалися на багатьох виставках в Україні й за кордоном. Нині художниця мешкає в Антібі (Франція). Ідея організувати персональну виставку у Коломиї виникла після того, як у Музеї писанкового розпису експонував свої роботи її чоловік Жан П'єр Дюран.

Виставка поєднала роботи різних періодів творчості – від студентських днів до написаних останніми роками, - розповідає Ірина Вишеславська. Замальовки базару у Косові написані ще у студентські роки. Художниця пригадує, тоді вперше відвідала Карпати і зачарована цим краєм і до сьогодні. Наразі художниця мешкає у Франції, однак центральне місце в її творчості посідає тема України, національної культури.

Окрім живописних полотен художниця презентувала ще й ескізи та малюнки театральних костюмів, створених спеціально для п’єси Олексія Коломійця «За дев’ятим порогом». На прикрість, цю виставу заборонили вже після прем’єри, у 70-их роках, адже вона порушувала тему боротьби запорізького козацтва за волю України, і тодішня радянська влада назвала п’єсу націоналістичною, - пригадує художниця. Це перша персональна виставка Ірини Вишеславської у Коломиї. Напередодні роботи художниці експонували у Яремчанському музеї етнографії та екології карпатського краю.

Читайте також